« Powrót do wyników wyszukiwania

Winian stearylu (E483)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Chociaż w zastosowaniach spożywczych uznany został za nieszkodliwy, podejrzewa się go o kancerogenność. Zbyt mała ilość badań nie pozwala jednak wysnuć konkretnego wniosku, stąd też zalecana jest ostrożność.
Zastosowanie
Żywność: wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze, chleb i bułki, desery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję alkoholu stearylowego i kwasu winowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada
Metabolizm
W postaci niezmienionej E483 jest bardzi słabo wchłaniany. Pod wpływem esteraz wątrobowych winian stearylu ulega strawieniu do kwasu winowego oraz alkoholu stearylowego. Oba te związki są naturalnymi składnikami diety, które są metabolizowane w organizmie nie wykazują tendencji do akumulacji w tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj36.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-441.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Stearyl_palmityl_tartrate Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdfJaponia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma arabska E414
Hydroksypropyloskrobia E1440
Karagen E407
Kwas alginowy E400
Monolaurynian sorbitolu E493
Stearynian polioksyetylenu E431
Trifosforany E451