« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Chociaż w zastosowaniach spożywczych uznany został za nieszkodliwy, podejrzewa się go o kancerogenność. Zbyt mała ilość badań nie pozwala jednak wysnuć konkretnego wniosku, stąd też zalecana jest ostrożność. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze, chleb i bułki, desery. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję alkoholu stearylowego i kwasu winowego. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Kanada |
Metabolizm |
W postaci niezmienionej E483 jest bardzi słabo wchłaniany. Pod wpływem esteraz wątrobowych winian stearylu ulega strawieniu do kwasu winowego oraz alkoholu stearylowego. Oba te związki są naturalnymi składnikami diety, które są metabolizowane w organizmie nie wykazują tendencji do akumulacji w tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |