« Powrót do wyników wyszukiwania

Winian stearylu (E483)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Chociaż w zastosowaniach spożywczych uznany został za nieszkodliwy, podejrzewa się go o kancerogenność. Zbyt mała ilość badań nie pozwala jednak wysnuć konkretnego wniosku, stąd też zalecana jest ostrożność.
Zastosowanie
Żywność: wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze, chleb i bułki, desery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję alkoholu stearylowego i kwasu winowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada
Metabolizm
W postaci niezmienionej E483 jest bardzi słabo wchłaniany. Pod wpływem esteraz wątrobowych winian stearylu ulega strawieniu do kwasu winowego oraz alkoholu stearylowego. Oba te związki są naturalnymi składnikami diety, które są metabolizowane w organizmie nie wykazują tendencji do akumulacji w tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj36.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-441.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Stearyl_palmityl_tartrate Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdfJaponia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Alginian potasu E402
Fosforan diskrobiowy E1412
Guma karaya E416
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Pektyny E440
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Stearyoilomleczan wapnia E482
Trifosforany E451