« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan monoskrobiowy (E1410)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Agar E406
Alginian amonu E403
Alginian glikolu propylenowego E405
Alginian potasu E402
Fosforan diskrobiowy E1412
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Pektyny E440
Stearynian polioksyetylenu E431