« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan monoskrobiowy (E1410)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Alginian wapnia E404
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Glicerol E422
Guma guar E412
Hydroksypropyloskrobia E1440
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Stearyoilomleczan sodu E481