« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan monoskrobiowy (E1410)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian amonu E403
Alginian potasu E402
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Monostearynian sorbitolu E491
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan wapnia E482