« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan monoskrobiowy (E1410)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Alginian wapnia E404
Etylometyloceluloza E465
Fosfatydy amonu E442
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Hydroksypropyloskrobia E1440
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monostearynian sorbitolu E491
Polifosforany E452
Sacharoglicerydy E474