« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Etylometyloceluloza E465
Fosfatydy amonu E442
Glicerol E422
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Monopalmitynian sorbitolu E495
Tristearynian sorbitolu E492