« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Etylometyloceluloza E465
Fosfatydy amonu E442
Fosforan diskrobiowy E1412
Guma tragakantowa E413
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Monooleinian sorbitolu E494
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450