« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Fosfatydy amonu E442
Guma konjac E425
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monooleinian sorbitolu E494
Monopalmitynian sorbitolu E495
Tristearynian sorbitolu E492