« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma konjac E425
Mączka chleba świętojańskiego E410
Metyloceluloza E461
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Octan izomaślanu sacharozy E444
Stearynian polioksyetylenu E431
Stearyoilomleczan sodu E481