« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma tragakantowa (E413)

Inne nazwy: Tragakanta

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych mogą wystąpić niepożądane objawy po nadmiernym spożyciu. Należą do nich: bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia, duszności i astma, zapalenie skóry (w przypadku zetknięcia skóry ze związkiem).
Zastosowanie
Żywność: galaretki i sosy owocowe, sosy typu winegret, wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżajace oddech.

Kosmetyki: pasty do zębów, podkłady i fluidy do makijażu, róże do policzków, kremy do golenia.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Wydzielina wypływająca w sposób naturalny lub przez nacięcie pnia i gałęzi traganka gumodajnego oraz innych gatunków rodzaju Astragalus. Sortowaną wydzielinę rozpuszcza się, filtruje, bieli i suszy.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: kremy, maści, emulsje, tabletki.
Metabolizm
Tragakanta trawiona jest przez kilka szczepów bakterii kolonizujących jelito grube u człowieka. Ma jednak charakter nieodżywczy, nie ulega wchłonięciu w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Zapobiega krystalizacji cukru w wyrobach typu galaretki, lody. Powoduje, że sosy i dressingi mają kremową teksturę. Nadaje stabilność owocowym nadzieniom cukierniczym, podkreśla naturalny wygląd kawałków owoców.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v20je16.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tragakanta
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Alginian potasu E402
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Monostearynian sorbitolu E491
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan wapnia E482