« Powrót do wyników wyszukiwania
Krzemian glinu (E559)
Inne nazwy: Kaolin
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), sole, mieszanki przypraw, butelkowane i puszkowane soki owocowe (pasteryzowane), wino. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany ze skały osadowej, która składa się głównie z kaolinitu, a także z kwarcu i miki. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Ceramika, produkcja dachówek, przemysł papierniczy i chemiczny. |
Metabolizm |
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Poza tym krzemiany (z wyjątkiem soli sodu i potasu) są również słabo rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie, co utrudnia wchlanianie. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności) |