« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian glinu (E559)

Inne nazwy: Kaolin

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu.
Zastosowanie
Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), sole, mieszanki przypraw, butelkowane i puszkowane soki owocowe (pasteryzowane), wino.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany ze skały osadowej, która składa się głównie z kaolinitu, a także z kwarcu i miki.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Ceramika, produkcja dachówek, przemysł papierniczy i chemiczny.
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Poza tym krzemiany (z wyjątkiem soli sodu i potasu) są również słabo rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie, co utrudnia wchlanianie. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v12je04.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaolin http://www.mhlw.go.jp/stf/shingi/2r98520000034tf3-att/2r98520000034tn3_2.pdf
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260849.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/index-eng.php
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian sodu E576
Glukonian wapnia E578
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemionka E551
Kwas glukonowy E574
Kwasy tłuszczowe E570
Mleczan żelazawy E585
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535