« Powrót do wyników wyszukiwania

Glukonian sodu (E576)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Buforująca, Maskująca, Rozpuszczalnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Sód w nim zawarty może podnosić ciśnienie tętnicze krwi, substancja ta powinna być unikana przez osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem.
Zastosowanie
Żywność: wypieki, napoje (słodzone, dla sportowców, gazowane), przetwory mięsne, desery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję glukozy z wodorotlenkiem sodu.
Poza żywnością stosowany również
Stosowany do farbowania materiałów, w drukarstwie, jako chelator, do czyszczenia powierzchni stalowych.
Metabolizm
W organizmie jest metabolizowany do glukozy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v042je12.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_gluconate
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian glinu E559
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Talk E553b
Żelazocyjanek potasu E536