« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Buforująca, Maskująca, Rozpuszczalnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Sód w nim zawarty może podnosić ciśnienie tętnicze krwi, substancja ta powinna być unikana przez osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem. |
Zastosowanie |
Żywność: wypieki, napoje (słodzone, dla sportowców, gazowane), przetwory mięsne, desery. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję glukozy z wodorotlenkiem sodu. |
Poza żywnością stosowany również |
Stosowany do farbowania materiałów, w drukarstwie, jako chelator, do czyszczenia powierzchni stalowych. |
Metabolizm |
W organizmie jest metabolizowany do glukozy. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |