« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian glinowo-wapniowy (E556)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu.
Zastosowanie
Żywność
Pochodzenie substancji
syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Związek syntetyczny. otrzymywany poprzez szereg różnych reakcji
Poza żywnością stosowany również
Japonia
Dopuszczalna dzienna dawka
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Poza tym krzemiany (z wyjątkiem soli sodu i potasu) są również słabo rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie, co utrudnia wchlanianie. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Ciekawostki
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_301.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v12je04.htm
http://www.mhlw.go.jp/stf/shingi/2r98520000034tf3-att/2r98520000034tn3_2.pdf
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260849.htm
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian sodu E576
Glukonian wapnia E578
Krzemian glinu E559
Krzemian magnezu E553a
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538