« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian glinowo-wapniowy (E556)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu.
Zastosowanie
Żywność
Pochodzenie substancji
syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Związek syntetyczny. otrzymywany poprzez szereg różnych reakcji
Poza żywnością stosowany również
Japonia
Dopuszczalna dzienna dawka
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Poza tym krzemiany (z wyjątkiem soli sodu i potasu) są również słabo rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie, co utrudnia wchlanianie. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Ciekawostki
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_301.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v12je04.htm
http://www.mhlw.go.jp/stf/shingi/2r98520000034tf3-att/2r98520000034tn3_2.pdf
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260849.htm
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian magnezu E553a
Krzemionka E551
Kwas glukonowy E574
Mleczan żelazawy E585
Talk E553b
Żelazocyjanek wapnia E538