« Powrót do wyników wyszukiwania

Glukonian wapnia (E578)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Buforująca, Maskująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować podrażnienia żołądka i dolegliwości żołądkowe a także sercowe. Ma zastosowanie w leczeniu niedoborów wapnia.
Zastosowanie
Żywność: świeże i krojone owoce i warzywa, nasiona i ziarna, mrożone warzywa.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji degradacji Ruffa z zastosowaniem glukozy oraz wodorotlenku wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety. Medycyna: leczenie oparzeń kwasem fluorowodorowym, kardioprotekcyjnie w hiperkaliemii.
Metabolizm
Ze związku wchłonięciu ulega ok. 20% wapnia. Wydalanie następuje z moczem, głównie w postaci anionu glukonianowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v042je12.htm
http://www.chem.univ.gda.pl/~januszm/materialy/Cukry_biol.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconic_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_gluconate
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Glukonian potasu E577
Glukonian sodu E576
Krzemian glinu E559
Krzemionka E551
Kwas glukonowy E574
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek potasu E536