« Powrót do wyników wyszukiwania

Glukonian wapnia (E578)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Buforująca, Maskująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować podrażnienia żołądka i dolegliwości żołądkowe a także sercowe. Ma zastosowanie w leczeniu niedoborów wapnia.
Zastosowanie
Żywność: świeże i krojone owoce i warzywa, nasiona i ziarna, mrożone warzywa.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji degradacji Ruffa z zastosowaniem glukozy oraz wodorotlenku wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety. Medycyna: leczenie oparzeń kwasem fluorowodorowym, kardioprotekcyjnie w hiperkaliemii.
Metabolizm
Ze związku wchłonięciu ulega ok. 20% wapnia. Wydalanie następuje z moczem, głównie w postaci anionu glukonianowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v042je12.htm
http://www.chem.univ.gda.pl/~januszm/materialy/Cukry_biol.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconic_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_gluconate
Podobne z tej grupy
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian magnezu E553a
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538