« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian glinowo-sodowy (E554)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami serca lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu.
Zastosowanie
Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), cukier, sole, mieszanki przypraw.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez szereg różnych reakcji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_2133.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v12je04.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminosilicate
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260849.htm
http://www.mhlw.go.jp/stf/shingi/2r98520000034tf3-att/2r98520000034tn3_2.pdf
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian żelazawy E579
Krzemian magnezu E553a
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538