« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian glinowo-sodowy (E554)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami serca lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu.
Zastosowanie
Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), cukier, sole, mieszanki przypraw.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez szereg różnych reakcji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_2133.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v12je04.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminosilicate
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260849.htm
http://www.mhlw.go.jp/stf/shingi/2r98520000034tf3-att/2r98520000034tn3_2.pdf
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian sodu E576
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinu E559
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Mleczan żelazawy E585
Talk E553b
Żelazocyjanek sodu E535