« Powrót do wyników wyszukiwania
Krzemian glinowo-sodowy (E554)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z chorobami serca lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), cukier, sole, mieszanki przypraw. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez szereg różnych reakcji. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Metabolizm |
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności) |