« Powrót do wyników wyszukiwania

Glukonian potasu (E577)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Maskująca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności.
Zastosowanie
Żywność: wypieki, napoje (słodzone, dla sportowców, gazowane), przetwory mięsne, desery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję glukozy z wodorotlenkiem potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
W organizmie jest metabolizowany do glukozy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v042je12.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_gluconate
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/index-eng.php
Podobne z tej grupy
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian glinu E559
Krzemian magnezu E553a
Kwas glukonowy E574
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Talk E553b
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538