« Powrót do wyników wyszukiwania

Żelazocyjanek sodu (E535)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Ze względu na intensywnie żółtą barwę stosowany jest w niewielkich ilościach.
Zastosowanie
Żywność: sole i mieszanki przyprawowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję cyjanku wodoru, chlorku żelaza i wodorotlenku sodu.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł fotograficzny. Przemysł naftowy (do usuwania merkaptanów).
Metabolizm
Z powodu trwałość wiązania pomiędzy sodem a cząsteczką żelazocyjanku związek ten uznawany jest za nietoksyczny - nie wchodzi w reakcję z organizmem i wydalany jest z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,025 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scan/out70_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v06je41.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_ferrocyanide
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-190.pdf
Podobne z tej grupy
Glukonian sodu E576
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinu E559
Kwas glukonowy E574
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek wapnia E538