« Powrót do wyników wyszukiwania

Żelazocyjanek sodu (E535)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Ze względu na intensywnie żółtą barwę stosowany jest w niewielkich ilościach.
Zastosowanie
Żywność: sole i mieszanki przyprawowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję cyjanku wodoru, chlorku żelaza i wodorotlenku sodu.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł fotograficzny. Przemysł naftowy (do usuwania merkaptanów).
Metabolizm
Z powodu trwałość wiązania pomiędzy sodem a cząsteczką żelazocyjanku związek ten uznawany jest za nietoksyczny - nie wchodzi w reakcję z organizmem i wydalany jest z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,025 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scan/out70_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v06je41.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_ferrocyanide
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-190.pdf
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian potasu E577
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian magnezu E553a
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Żelazocyjanek potasu E536