« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z astmą powinny go unikać - inhalacja może powodować podrażenie dróg oddechowych. |
Zastosowanie |
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję tlenku wapnia z krzemem. |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja zaprawy murarskiej, cementu, cegieł, dachówek, |
Metabolizm |
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. Brak danych na temat biodostępności wapnia z połączenia z krzemianami. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |