« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian wapnia (E552)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z astmą powinny go unikać - inhalacja może powodować podrażenie dróg oddechowych.
Zastosowanie
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję tlenku wapnia z krzemem.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja zaprawy murarskiej, cementu, cegieł, dachówek,
Metabolizm
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. Brak danych na temat biodostępności wapnia z połączenia z krzemianami.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je04.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1132.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_silicate
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian sodu E576
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian glinu E559
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Talk E553b