« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian wapnia (E552)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby z astmą powinny go unikać - inhalacja może powodować podrażenie dróg oddechowych.
Zastosowanie
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję tlenku wapnia z krzemem.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja zaprawy murarskiej, cementu, cegieł, dachówek,
Metabolizm
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. Brak danych na temat biodostępności wapnia z połączenia z krzemianami.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je04.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1132.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_silicate
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian glinu E559
Krzemian magnezu E553a
Kwas glukonowy E574
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535