« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemionka (E551)

Inne nazwy: Dwutlenek krzemu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Ma korzystny wpływ na zdrowie.
Zastosowanie
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.
Metabolizm
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje m.in. w wodzie pitnej, mineralnej, piwie, mleku, ziemniakach. W przyrodzie występuje także pod postacią minerału o nazwie kwarc.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je04.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1132.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_dioxide http://pl.wikipedia.org/wiki/Ditlenek_krzemu
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian glinu E559
Kwas glukonowy E574
Kwasy tłuszczowe E570
Mleczan żelazawy E585
Żelazocyjanek sodu E535