« Powrót do wyników wyszukiwania
Krzemionka (E551)
Inne nazwy: Dwutlenek krzemu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Ma korzystny wpływ na zdrowie. |
Zastosowanie |
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów. |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii. |
Metabolizm |
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Naturalnie występuje m.in. w wodzie pitnej, mineralnej, piwie, mleku, ziemniakach. W przyrodzie występuje także pod postacią minerału o nazwie kwarc. |