« Powrót do wyników wyszukiwania

Glukonian żelazawy (E579)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Aromatyzująca, Stabilizująca barwy Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W dużej dawce jest szkodliwy. Podrażnia przewód pokarmowy (biegunka, wymioty) a także wątrobę. Ma zastosowanie w leczeniu niedoborów żelaza i anemii.
Zastosowanie
Żywność: oliwki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję siarczanu żelaza (lub innej soli) z glikonianem wapnia lub też na drodze elektrochemicznej.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: leczenie anemii z niedoboru żelaza.
Metabolizm
Brak danych na temat konwersji do żelaza oraz glukonianu. Jednak w związku z wieloletnim stosowaniem glukonianu żelaza jako suplementu diety nie wykazano negatywnego wpływu na organizm.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je03.htm
http://bc.pollub.pl/Content/3624/PL140484B1.pdf
Podobne z tej grupy
Glukonian sodu E576
Glukonian wapnia E578
Krzemian glinu E559
Krzemian magnezu E553a
Krzemian wapnia E552
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538