« Powrót do wyników wyszukiwania

Glukonian żelazawy (E579)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Aromatyzująca, Stabilizująca barwy Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W dużej dawce jest szkodliwy. Podrażnia przewód pokarmowy (biegunka, wymioty) a także wątrobę. Ma zastosowanie w leczeniu niedoborów żelaza i anemii.
Zastosowanie
Żywność: oliwki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję siarczanu żelaza (lub innej soli) z glikonianem wapnia lub też na drodze elektrochemicznej.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: leczenie anemii z niedoboru żelaza.
Metabolizm
Brak danych na temat konwersji do żelaza oraz glukonianu. Jednak w związku z wieloletnim stosowaniem glukonianu żelaza jako suplementu diety nie wykazano negatywnego wpływu na organizm.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je03.htm
http://bc.pollub.pl/Content/3624/PL140484B1.pdf
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian glinu E559
Krzemionka E551
Kwas glukonowy E574
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538