« Powrót do wyników wyszukiwania
Glukonian żelazawy (E579)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Aromatyzująca, Stabilizująca barwy |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W dużej dawce jest szkodliwy. Podrażnia przewód pokarmowy (biegunka, wymioty) a także wątrobę. Ma zastosowanie w leczeniu niedoborów żelaza i anemii. |
Zastosowanie |
Żywność: oliwki. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję siarczanu żelaza (lub innej soli) z glikonianem wapnia lub też na drodze elektrochemicznej. |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: leczenie anemii z niedoboru żelaza. |
Metabolizm |
Brak danych na temat konwersji do żelaza oraz glukonianu. Jednak w związku z wieloletnim stosowaniem glukonianu żelaza jako suplementu diety nie wykazano negatywnego wpływu na organizm. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |