« Powrót do wyników wyszukiwania
Trifosforany (E451)
Inne nazwy: Trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Emulgator | Wiążąca, Buforująca, Stabilizująca, Emulgująca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty, cukier puder. Kosmetyki: pasty do zębów. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku ogrzewania fosforanu disodowego (dipotasowego) z fosforanem sodowym (potasowym). |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Składniki detergentów przemysłowych oraz używanych w gospodarstwach domowych (środki piorące, zmiękczacze do wody). |
Metabolizm |
---|
W jelitach mogą być trawione do mniejszych jednostek i monofosforanów. Formą wchłanialną są ortofosforany. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany) |
Ciekawostki |
---|
Rozpowszechnione używanie fosforanów stwarza problemy ochrony środowiska (np. związane z eutrofizacją wód). |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je22.htm http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-308.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_triphosphate |