« Powrót do wyników wyszukiwania

Trifosforany (E451)

Inne nazwy: Trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Buforująca, Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy.
Zastosowanie
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty, cukier puder.

Kosmetyki: pasty do zębów.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku ogrzewania fosforanu disodowego (dipotasowego) z fosforanem sodowym (potasowym).
Poza żywnością stosowany również
Składniki detergentów przemysłowych oraz używanych w gospodarstwach domowych (środki piorące, zmiękczacze do wody).
Metabolizm
W jelitach mogą być trawione do mniejszych jednostek i monofosforanów. Formą wchłanialną są ortofosforany.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany)
Ciekawostki
Rozpowszechnione używanie fosforanów stwarza problemy ochrony środowiska (np. związane z eutrofizacją wód).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je22.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-308.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_triphosphate
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian sodu E401
Alginian wapnia E404
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Etylometyloceluloza E465
Guma konjac E425
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b