« Powrót do wyników wyszukiwania

Trifosforany (E451)

Inne nazwy: Trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Buforująca, Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy.
Zastosowanie
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty, cukier puder.

Kosmetyki: pasty do zębów.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku ogrzewania fosforanu disodowego (dipotasowego) z fosforanem sodowym (potasowym).
Poza żywnością stosowany również
Składniki detergentów przemysłowych oraz używanych w gospodarstwach domowych (środki piorące, zmiękczacze do wody).
Metabolizm
W jelitach mogą być trawione do mniejszych jednostek i monofosforanów. Formą wchłanialną są ortofosforany.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany)
Ciekawostki
Rozpowszechnione używanie fosforanów stwarza problemy ochrony środowiska (np. związane z eutrofizacją wód).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je22.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-308.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_triphosphate
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Agar E406
Alginian amonu E403
Fosforan diskrobiowy E1412
Guma karaya E416
Guma konjac E425
Monooleinian sorbitolu E494
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Stearynian polioksyetylenu E431
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b