« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma arabska (E414)

Inne nazwy: Guma akacjowa, guma senegalska

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca, Żelująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać duszności i astmę, katar, wysypkę lub pokrzywkę. Objawy te powoduje głównie bezpośredni kontakt z substancją, a nie jej spożycie.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach, żywność dla niemowląt.

Kosmetyki: do pielęgnacji włosów.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Zestalona wydzielina drzew Acacia senegal, która jest rozpuszczana w wodzie dla oczyszczenia, a następnie suszona i mielona.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: leki osłonowe w stanach zapalnych błon śluzowych, środek pomocniczy w recepturze aptecznej. Produkcja klejów (biurowych i do znaczków pocztowych). Malarstwo: spoiwo farb akwarelowych, pasteli materiał błonotwórczy.
Metabolizm
W skład gumy arabskiej wchodzi kilka polisacharydów i ich soli, z których po strawieniu powstają trudno przyswajalne przez ludzki organizm cukry: ramnoza, galaktoza, arabinoza i kwas glukuronowy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je07.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_arabska
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Guma guar E412
Guma karaya E416
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Polifosforany E452
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Winian stearylu E483