« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (E473)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Chociaż związek jest trawiony przez organizm jak tłuszcze i cukry, spożycie go w dużych dawkach może wywołać niepożądane dolegliwości takie jak: biegunka, wzdęcia, mdłości, wymioty. Przeprowadzone badania wykazały, że związek ten może ułatwić przyswajanie alergenów pochodzących z żywnosci, co jest istotną informacją dla alergików.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, czekolady, margaryny, emulsje tłuszczowe, majonezy, zabielacze, sosy, zupy, buliony, napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina i piwa), napoje mleczne, guma do żucia, śmietanka sterylizowana, substytuty śmietanki, przetwory mięsne, żywność dla niemowląt.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję sacharozy i syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych.
Metabolizm
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze i węglowodany.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E473 i E474
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2658.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v040je04.htm
http://www.food-info.net/uk/e/e473.htm
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Alginian wapnia E404
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Karagen E407
Octan izomaślanu sacharozy E444
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan sodu E481
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b