« Powrót do wyników wyszukiwania
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (E473)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Emulgator | Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Chociaż związek jest trawiony przez organizm jak tłuszcze i cukry, spożycie go w dużych dawkach może wywołać niepożądane dolegliwości takie jak: biegunka, wzdęcia, mdłości, wymioty. Przeprowadzone badania wykazały, że związek ten może ułatwić przyswajanie alergenów pochodzących z żywnosci, co jest istotną informacją dla alergików. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, czekolady, margaryny, emulsje tłuszczowe, majonezy, zabielacze, sosy, zupy, buliony, napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina i piwa), napoje mleczne, guma do żucia, śmietanka sterylizowana, substytuty śmietanki, przetwory mięsne, żywność dla niemowląt. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję sacharozy i syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. |
Metabolizm |
---|
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze i węglowodany. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
30 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E473 i E474 |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2658.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v040je04.htm http://www.food-info.net/uk/e/e473.htm |