« Powrót do wyników wyszukiwania

Alginian potasu (E402)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu alginowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: jogurty, lody, budynie, produkty o małej zawartości soli, śmietanka, śmietanka w proszku, pastylki i drażetki odświeżające oddech, desery i puddingi dla niemowląt i małych dzieci.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Guma guar E412
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Monooleinian sorbitolu E494
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Pektyny E440
Tristearynian sorbitolu E492