« Powrót do wyników wyszukiwania
Alginian potasu (E402)
Inne nazwy: Sól potasowa kwasu alginowego
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający. |
Zastosowanie |
Żywność: jogurty, lody, budynie, produkty o małej zawartości soli, śmietanka, śmietanka w proszku, pastylki i drażetki odświeżające oddech, desery i puddingi dla niemowląt i małych dzieci. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae. |
Metabolizm |
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |