« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) (E464)

Inne nazwy: Hypromeloza

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca, Wypełniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyta w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy.
Zastosowanie
Żywność: marynaty i sosy, zupy, jogurty, lody, polewy, lukier, mleko modyfikowane dla niemowląt, suszone owoce.

Kosmetyki: do włosów i do skóry, płyny do kąpieli, samoopalacze.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez alkolowanie celulozy grupami metylowymi i 2-hydroksypropylowymi.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: nawilżające krople do oczu. Dodatek do kelów, farb, materiałów budowlanych.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je54.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je08.htm
Podobne z tej grupy
Alginian amonu E403
Alginian sodu E401
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436
Tristearynian sorbitolu E492
Winian stearylu E483