« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) (E464)

Inne nazwy: Hypromeloza

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca, Wypełniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyta w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy.
Zastosowanie
Żywność: marynaty i sosy, zupy, jogurty, lody, polewy, lukier, mleko modyfikowane dla niemowląt, suszone owoce.

Kosmetyki: do włosów i do skóry, płyny do kąpieli, samoopalacze.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez alkolowanie celulozy grupami metylowymi i 2-hydroksypropylowymi.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: nawilżające krople do oczu. Dodatek do kelów, farb, materiałów budowlanych.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je54.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je08.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Agar E406
Alginian sodu E401
Guma ksantanowa E415
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Kwas alginowy E400
Metyloceluloza E461
Monooleinian sorbitolu E494
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436