« Powrót do wyników wyszukiwania

Polifosforany (E452)

Inne nazwy: Polifosforan sodu, polifosforan potasu, polifosforan sodowo-wapniowy, polifosforan wapnia

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty, cukier puder.

Inne: Sztuczne nawozy, detergenty.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku ogrzewania, a następnie schłodzenia odpowiednich ortofosforanów.
Poza żywnością stosowany również
Polifosforan sodu: zmiękczacz do wody używany w pralkach, zmywarkach, kotłach CO2.
Metabolizm
W jelitach mogą być trawione do mniejszych jednostek i monofosforanów. Formą wchłanialną są ortofosforany. Im dłuższy łańcuch fosforanowy, tym wolniej zachodzi wchłanianie.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je22.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Fosfatydy amonu E442
Guma konjac E425
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Karagen E407
Monooleinian sorbitolu E494
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan wapnia E482