« Powrót do wyników wyszukiwania
Polifosforany (E452)
Inne nazwy: Polifosforan sodu, polifosforan potasu, polifosforan sodowo-wapniowy, polifosforan wapnia
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Emulgator | Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Brak skutków ubocznych. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty, cukier puder. Inne: Sztuczne nawozy, detergenty. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku ogrzewania, a następnie schłodzenia odpowiednich ortofosforanów. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Polifosforan sodu: zmiękczacz do wody używany w pralkach, zmywarkach, kotłach CO2. |
Metabolizm |
---|
W jelitach mogą być trawione do mniejszych jednostek i monofosforanów. Formą wchłanialną są ortofosforany. Im dłuższy łańcuch fosforanowy, tym wolniej zachodzi wchłanianie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany) |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je22.htm |