« Powrót do wyników wyszukiwania

Pektyny (E440)

Inne nazwy: Pektyna, pektyna amidowana

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator, Stabilizator, Nośnik, Zagęszczacz, Substancja żelująca Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób reagujących na glutamianian sodu mogą wystąpić niepożądane objawy w postaci bólów brzucha i wzdęć.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki i soki owocowe, desery w proszku (np. kisiel), kompoty.

Kosmetyki: kremy przeciwzmarszczkowe.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z pulpy jabłkowej oraz skórek pomarańczy. Pektyna amidowana jest związkiem syntetycznym powstającym w wyniku reakcji pektyny z amoniakiem.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: lekarstwa na biegunkę, suplementy diety.
Metabolizm
Stanowi substancję balastową (błonnik rozpuszczalny), która nie jest wchłaniana w jelitach. Pektyny są częściowo trawione dzięki mikroflorze jelitowej.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
W przyrodzie występuje prawie we wszystkich owocach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je09.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/monograph7/additive-306-m7.pdf
http://www.food-info.net/uk/e/e440.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Agar E406
Alginian amonu E403
Alginian glikolu propylenowego E405
Celuloza E460
Fosfatydy amonu E442
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Karagen E407
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Polifosforany E452