« Powrót do wyników wyszukiwania
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego (E472f)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól.
Kosmetyki: kremy. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację mieszaniną kwasów octowego i winowego syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania, jednak dla kwasu winowego 30 mg/kg m.c. dziennie |