« Powrót do wyników wyszukiwania

Sacharoglicerydy (E474)

Inne nazwy: Cukroglicerydy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, czekolady, margaryny, emulsje tłuszczowe, majonezy, zabielacze, sosy, zupy, buliony, napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina i piwa), napoje mleczne, guma do żucia, śmietanka sterylizowana, substytuty śmietanki, przetwory mięsne, żywność dla niemowląt.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję sacharozy i syntetycznych tłuszczów w obecności lub bez udziału rozpuszczalnika.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze i węglowodany.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E473 i E474
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v040je04.htm
http://www.fao.org/docrep/w6355e/w6355e10.htm
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Agar E406
Alginian amonu E403
Alginian wapnia E404
Guma arabska E414
Kwas alginowy E400
Metyloceluloza E461
Stearynian polioksyetylenu E431
Tristearynian sorbitolu E492