« Powrót do wyników wyszukiwania

Monostearynian sorbitolu (E491)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza, Nabłyszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyty w małych dawkach jest zupełnie nieszkodliwy, jednak badania wykazały, iż jego nadmiar może przyczynić się do powiększenia wątroby i do opóźnienia wzrostu. Niepożądane objawy obserwowane są także w płucach, gdzie może dojść do zwłóknienia wewnątrzpłacikowego, prowadzącego do niewydolności oddechowej (są to jednak skrajne przypadki).
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, mleko aromatyzowane, marmolada, emulsje tłuszczowe, substytuty mleka i śmietanki, zabielacze, zemulgowane sosy, drożdże piekarskie, guma do żucia, koncentraty płynnej herbaty.

Kosmetyki: toniki, mleczka, kremy, samoopalacze, dezodoranty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem stearynowym.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja włókien syntetycznych, płyny używane przy obróbce skrawaniem metali, nabłyszczacz do skór
Metabolizm
W większości trawiony do kwasu stearynowego oraz bezwodników sorbitolu.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbitan_monostearate
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Alginian sodu E401
Etylometyloceluloza E465
Guma karaya E416
Kwas alginowy E400
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monooleinian sorbitolu E494
Sacharoglicerydy E474
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a