« Powrót do wyników wyszukiwania

Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (E433)

Inne nazwy: Polisorbat 80

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Powinny go unikać osoby, które wykazują nietolerancję na glikol propylenowy. Może być zanieczyszczony innymi substancjami chemicznymi - w przypadku zanieczyszczenia 1,4-dioksanem powoduje nowotwory u zwierząt.
Zastosowanie
Żywność: lody, napoje bezalkoholowe, emulsje tłuszczowe do celów piekarskich, wyroby cukiernicze, substytuty mleka i śmietany, aromaty, gotowe sosy i zupy, preparaty witaminowe i mineralne.

Kosmetyki: środki do pielęgnacji włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z tlenku etylenu, sorbitolu i kwasu oleinowego.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: tabletki (substancja glazurująca). Medycyna: stabilizuje roztwory leków dodawanych do żywienia pozajelitowego, stosowany w szczepionkach przeciwko grypie. Mikrobiologia: podłoże do hodowli Mycobacterium tuberculosis.
Metabolizm
Wolne kwasy tłuszczowe ulegają wchłonięciu, a następnie utlenieniu z wytworzeniem energii. Natomiast polioksyetylenosorbitol wchłaniany jest w niewielkim stopniu, przez co może być przyczyną biegunek. W większości jest wydalany z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta obejmuje sumę wszystkich polisorbatów: E431 - E436)
Ciekawostki
Związek ten należy do detergentów niejonowych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je47.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Monooleinian_polioksyetylenosorbitolu
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:32:32003L0095:PL:PDF http://en.wikipedia.org/wiki/Polysorbate_80
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Alginian amonu E403
Alginian sodu E401
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Glicerol E422
Guma karaya E416
Monooleinian sorbitolu E494
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Winian stearylu E483