« Powrót do wyników wyszukiwania

Monooleinian sorbitolu (E494)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Reakcje alergiczne w postaci zapalenia skóry pojawiają się jedynie przy bezpośrednim kontakcie skóry z tym związkiem (zapalenie kontaktowe). Użyty w żywności nie jest szkodliwy.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem oleinowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada
Metabolizm
Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu oleinowego. Oba związki są metabolizowane w fizjologcznych szlakach bez skutków ubocznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://www.food-info.net/pl/e/e494.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Fosforan diskrobiowy E1412
Glicerol E422
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Kwas alginowy E400
Octan izomaślanu sacharozy E444
Pektyny E440
Stearyoilomleczan wapnia E482
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b