« Powrót do wyników wyszukiwania
Monooleinian sorbitolu (E494)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Emulgator | Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Reakcje alergiczne w postaci zapalenia skóry pojawiają się jedynie przy bezpośrednim kontakcie skóry z tym związkiem (zapalenie kontaktowe). Użyty w żywności nie jest szkodliwy. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem oleinowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia, Kanada |
Metabolizm |
---|
Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu oleinowego. Oba związki są metabolizowane w fizjologcznych szlakach bez skutków ubocznych. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495 |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://www.food-info.net/pl/e/e494.htm Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf |