« Powrót do wyników wyszukiwania

Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (E470a)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Przeciwzbrylająca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: ciasta w proszku, mrożone frytki, zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne, słodziki stołowe w tabletkach.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Sole sodowe, potasowe i wapniowe naturalnych kwasów tłuszczowych: stearynowego, oleinowego, palmitynowego i mirystynowego, głównie pochodzenia roślinnego.
Metabolizm
Kwasy tłuszczowe i ich sole są naturalnymi produktami metabolizmu tłuszczów. Są przetwarzane na tych samych szlakach metabolicznych co kwasy tłuszczowe dostarczone naturalnie z dietą.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.food-info.net/uk/e/e470.htm
http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Agar E406
Alginian sodu E401
Fosforan monoskrobiowy E1410
Guma karaya E416
Guma konjac E425
Guma ksantanowa E415
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Metyloceluloza E461
Monostearynian sorbitolu E491