« Powrót do wyników wyszukiwania
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (E470a)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Przeciwzbrylająca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: ciasta w proszku, mrożone frytki, zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne, słodziki stołowe w tabletkach. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Sole sodowe, potasowe i wapniowe naturalnych kwasów tłuszczowych: stearynowego, oleinowego, palmitynowego i mirystynowego, głównie pochodzenia roślinnego. |
Metabolizm |
Kwasy tłuszczowe i ich sole są naturalnymi produktami metabolizmu tłuszczów. Są przetwarzane na tych samych szlakach metabolicznych co kwasy tłuszczowe dostarczone naturalnie z dietą. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |