« Powrót do wyników wyszukiwania

Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (E470a)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Przeciwzbrylająca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: ciasta w proszku, mrożone frytki, zioła, przyprawy, przyprawy kulinarne, słodziki stołowe w tabletkach.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Sole sodowe, potasowe i wapniowe naturalnych kwasów tłuszczowych: stearynowego, oleinowego, palmitynowego i mirystynowego, głównie pochodzenia roślinnego.
Metabolizm
Kwasy tłuszczowe i ich sole są naturalnymi produktami metabolizmu tłuszczów. Są przetwarzane na tych samych szlakach metabolicznych co kwasy tłuszczowe dostarczone naturalnie z dietą.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.food-info.net/uk/e/e470.htm
http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Alginian potasu E402
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Glicerol E422
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan wapnia E482