« Powrót do wyników wyszukiwania
Tert-butylohydrochinon (TBHQ) (E319)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W kontakcie ze skórą może działać drażniąco. W dużych dawkach może powodować zaburzenia pracy nerek i tarczycy. Nie wykazano właściwości rakotwórczych, potrzebne są dalsze badania w tym zakresie. |
Zastosowanie |
Żywność: ryby mrożone, filety rybne, przetwory rybne, olej, smalec, tłuszcz wołowy, drobiowy, owczy, ciasta w proszku, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, mięso suszone, guma do żucia, napoje bezalkoholowe.
Kosmetyki: utrwalacz do perfum. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Pochodna hydrochinonu z podstawioną grupą tert-butylową. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja lakierów, emalii, żywic. |
Metabolizm |
W dużej części wchłaniany w przewodzie pokarmowym oraz szybko wydalany z moczem w postaci siarczanów i glukuronianów. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,7 mg/kg m.c. dziennie |