« Powrót do wyników wyszukiwania
Wodorosiarczyn wapnia (E227)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Konserwant | Substancja konserwująca, Substancja utwardzająca | Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może wywołać astmę, podrażnienia żołądka, mdłości, bóle głowy. Może wpływać na nerki, wątrobę, płuca. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), suche herbatniki, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, wino, piwo, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrob wina, orzechy marynowane, napoje bezalkoholowe. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia, Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
---|
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
0,7 mg/kg m.c. dziennie |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf |