« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorosiarczyn wapnia (E227)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca, Substancja utwardzająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać astmę, podrażnienia żołądka, mdłości, bóle głowy. Może wpływać na nerki, wątrobę, płuca.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), suche herbatniki, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, wino, piwo, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrob wina, orzechy marynowane, napoje bezalkoholowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Alfa-tokoferol E307
Azotan sodu E251
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas mlekowy E270
Mleczan sodu E325
Nizyna E234
Propionian wapnia E282
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215