« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas jabłkowy (E296)

Inne nazwy: Kwas hydroksybursztynowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Opinie na jego temat są podzielone. Uważany jest za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U osób wrażliwych może nasilać symptomy opryszczki oraz powodować podrażnienia skóry i błon śluzowych. Nie zaleca się dodawania izoform kwasu D-jabłkowego oraz DL-jabłkowego do żywności dla niemowląt; wyjątkiem są cele terapeutyczne.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady i inne podobne owocowe produkty do smarowania, łącznie z produktami niskokalorycznymi, słodzony przecier z kasztanów, słodziki stołowe w tabletkach, pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, owoce i warzywa w puszkach i opakowaniach szklanych, sok ananasowy, tradycyjne fińskie i szwedzkie syropy owocowe; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości).

Kosmetyki: szminki, lakiery do włosów, kremy, toniki, żele, mleczka.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez podwójną hydratację bezwodnika maleinowego. Ten zaś powstaje w wyniku katalitycznej oksydacji benzenu lub butanu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: syropy, pastylki do ssania, zawiesiny doustne.
Metabolizm
Izomer kwasu L-jabłkowego jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa, naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Natomiast nie poznano dotąd dobrze szlaków metabolicznych izomerów D(-) oraz DL.
Dopuszczalna dzienna dawka
Izomer kwasu L- jabłkowego nie wymaga limitowania. Dla izomerów D(-) oraz DL: 100 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Naturalnie występuje m.in. w jabłkach i rabarbarze, borówce, żurawinach, głogu, jarzębinie. Jako dodatek do żywności zapobiega jej brunatnieniu oraz wzmacnia działanie innych przeciwutleniaczy. Poza tym hamuje wzrost wielu bakterii i grzybów.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj45.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Malic_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Fumaric_acid#cite_note-7
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Disiarczan sodu E223
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Lizozym E1105
Mleczan potasu E326
Octan potasu E261
Ortofenylofenolan sodu E232
Propyloparaben E216
Sorbinian potasu E202
Tetraboran sodu E285