« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas jabłkowy (E296)

Inne nazwy: Kwas hydroksybursztynowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Opinie na jego temat są podzielone. Uważany jest za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U osób wrażliwych może nasilać symptomy opryszczki oraz powodować podrażnienia skóry i błon śluzowych. Nie zaleca się dodawania izoform kwasu D-jabłkowego oraz DL-jabłkowego do żywności dla niemowląt; wyjątkiem są cele terapeutyczne.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady i inne podobne owocowe produkty do smarowania, łącznie z produktami niskokalorycznymi, słodzony przecier z kasztanów, słodziki stołowe w tabletkach, pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, owoce i warzywa w puszkach i opakowaniach szklanych, sok ananasowy, tradycyjne fińskie i szwedzkie syropy owocowe; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości).

Kosmetyki: szminki, lakiery do włosów, kremy, toniki, żele, mleczka.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez podwójną hydratację bezwodnika maleinowego. Ten zaś powstaje w wyniku katalitycznej oksydacji benzenu lub butanu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: syropy, pastylki do ssania, zawiesiny doustne.
Metabolizm
Izomer kwasu L-jabłkowego jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa, naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Natomiast nie poznano dotąd dobrze szlaków metabolicznych izomerów D(-) oraz DL.
Dopuszczalna dzienna dawka
Izomer kwasu L- jabłkowego nie wymaga limitowania. Dla izomerów D(-) oraz DL: 100 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Naturalnie występuje m.in. w jabłkach i rabarbarze, borówce, żurawinach, głogu, jarzębinie. Jako dodatek do żywności zapobiega jej brunatnieniu oraz wzmacnia działanie innych przeciwutleniaczy. Poza tym hamuje wzrost wielu bakterii i grzybów.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj45.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Malic_acid
http://en.wikipedia.org/wiki/Fumaric_acid#cite_note-7
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Cytryniany sodu E331
Dwutlenek węgla E290
Dwuwęglan dimetylu E242
Kwas mlekowy E270
Nizyna E234
Octany sodu E262
Siarczyn sodu E221
Sorbinian potasu E202
Tetraboran sodu E285
Wodorosiarczyn wapnia E227