« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas jabłkowy (E296)
Inne nazwy: Kwas hydroksybursztynowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Opinie na jego temat są podzielone. Uważany jest za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U osób wrażliwych może nasilać symptomy opryszczki oraz powodować podrażnienia skóry i błon śluzowych. Nie zaleca się dodawania izoform kwasu D-jabłkowego oraz DL-jabłkowego do żywności dla niemowląt; wyjątkiem są cele terapeutyczne. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady i inne podobne owocowe produkty do smarowania, łącznie z produktami niskokalorycznymi, słodzony przecier z kasztanów, słodziki stołowe w tabletkach, pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, owoce i warzywa w puszkach i opakowaniach szklanych, sok ananasowy, tradycyjne fińskie i szwedzkie syropy owocowe; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości).
Kosmetyki: szminki, lakiery do włosów, kremy, toniki, żele, mleczka. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez podwójną hydratację bezwodnika maleinowego. Ten zaś powstaje w wyniku katalitycznej oksydacji benzenu lub butanu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: syropy, pastylki do ssania, zawiesiny doustne. |
Metabolizm |
Izomer kwasu L-jabłkowego jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa, naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Natomiast nie poznano dotąd dobrze szlaków metabolicznych izomerów D(-) oraz DL. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Izomer kwasu L- jabłkowego nie wymaga limitowania. Dla izomerów D(-) oraz DL: 100 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Naturalnie występuje m.in. w jabłkach i rabarbarze, borówce, żurawinach, głogu, jarzębinie. Jako dodatek do żywności zapobiega jej brunatnieniu oraz wzmacnia działanie innych przeciwutleniaczy. Poza tym hamuje wzrost wielu bakterii i grzybów. |