« Powrót do wyników wyszukiwania

Benzoesan potasu (E212)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożywany w nadmiarze może powodować nasilenie objawów u astmatyków i alergików, podrażnienia jamy ustnej, nadpobudliwość, a u osób wrażliwych na aspirynę - zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Zastosowanie
Żywność: kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, napoje bezalkoholowe, dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, marynaty, koncentrat pomidorowy, przyprawy, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, wypieki, oliwki i produkty na bazie oliwek, preparaty z wodorostów morskich, buraki ćwikłowe gotowane, suszone produkty mięsne, pasztety, ryby i owoce morza, surimi, płynna masa jajowa, zupy i buliony w płynie, sosy, tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy cukrowe, piwo bezalkoholowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%.

Kosmetyki: pasty do zębów, kremy pod oczy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: diagnostyczne środki do badania wątroby.
Metabolizm
Szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym, metabolizowany w wątrobie, wydalany całkowicie z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu benzoesowego oraz jego soli - E211, 212 i E213, w przeliczeniu na kwas benzoesowy)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_184.htm http://www.inchem.org/documents/sids/sids/benzoates.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Kwas borowy E284
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas octowy E260
Mleczan potasu E326
Mleczan sodu E325
Octan wapnia E263
Ortofenylofenol E231
Propionian potasu E283
Siarczyn wapnia E226
Wodorosiarczyn sodu E222