« Powrót do wyników wyszukiwania

Benzoesan potasu (E212)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożywany w nadmiarze może powodować nasilenie objawów u astmatyków i alergików, podrażnienia jamy ustnej, nadpobudliwość, a u osób wrażliwych na aspirynę - zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Zastosowanie
Żywność: kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, napoje bezalkoholowe, dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, marynaty, koncentrat pomidorowy, przyprawy, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, wypieki, oliwki i produkty na bazie oliwek, preparaty z wodorostów morskich, buraki ćwikłowe gotowane, suszone produkty mięsne, pasztety, ryby i owoce morza, surimi, płynna masa jajowa, zupy i buliony w płynie, sosy, tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy cukrowe, piwo bezalkoholowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%.

Kosmetyki: pasty do zębów, kremy pod oczy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: diagnostyczne środki do badania wątroby.
Metabolizm
Szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym, metabolizowany w wątrobie, wydalany całkowicie z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu benzoesowego oraz jego soli - E211, 212 i E213, w przeliczeniu na kwas benzoesowy)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_184.htm http://www.inchem.org/documents/sids/sids/benzoates.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Cytryniany sodu E331
Delta-tokoferol E309
Galusan oktylu E311
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas borowy E284
Kwas sorbowy E200
Propionian sodu E281
Tert-butylohydrochinon (TBHQ) E319
Witamina E E306