« Powrót do wyników wyszukiwania

Mleczan sodu (E325)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Utrzymująca wilgotność, Wypełniająca, Konserwująca, Antyoksydacyjna Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to form D(-) oraz DL-kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+)-mlekowego).
Zastosowanie
Żywność: owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych, produkty zbożowe, pieczywo, herbatniki.

Kosmetyki: szampony, mydła, płyny micelarne, produkty nawilżające do włosów i skóry.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem mlekowym na wodorotlenek sodu.
Metabolizm
Jest naturalym produktem pośrednim metabolizmu węglowodanów u człowieka. Nie ma dostatecznych danych na temat tego, jaka jest maksymalna dawka, którą może spożyć człowiek.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje w kwaśnym mleku oraz innych fermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach i owocach. Sam związek nie ma jednak nic wspólnego z laktozą i nie musi być unikany przez osoby nietolerujące tego cukru.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je86.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_lactate
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Azotan potasu E252
Azotyn sodu E250
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Dwutlenek węgla E290
Galusan dodecylu E312
Kwas askorbinowy E300
Kwas cytrynowy E330
Siarczyn wapnia E226
Tetraboran sodu E285