« Powrót do wyników wyszukiwania

Mleczan sodu (E325)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Utrzymująca wilgotność, Wypełniająca, Konserwująca, Antyoksydacyjna Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to form D(-) oraz DL-kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+)-mlekowego).
Zastosowanie
Żywność: owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych, produkty zbożowe, pieczywo, herbatniki.

Kosmetyki: szampony, mydła, płyny micelarne, produkty nawilżające do włosów i skóry.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem mlekowym na wodorotlenek sodu.
Metabolizm
Jest naturalym produktem pośrednim metabolizmu węglowodanów u człowieka. Nie ma dostatecznych danych na temat tego, jaka jest maksymalna dawka, którą może spożyć człowiek.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje w kwaśnym mleku oraz innych fermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach i owocach. Sam związek nie ma jednak nic wspólnego z laktozą i nie musi być unikany przez osoby nietolerujące tego cukru.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je86.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_lactate
Podobne z tej grupy
Dwutlenek siarki E220
Galusan dodecylu E312
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas octowy E260
Kwas propionowy E280
Lizozym E1105
Mleczan wapnia E327
Sorbinian potasu E202
Sorbinian wapnia E203
Wodorosiarczyn wapnia E227