« Powrót do wyników wyszukiwania

Lizozym (E1105)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz stymulujące układ odpornościowy. Wydaje się więc być środkiem bezpiecznym dla zdrowia. Może jednak wywoływać bóle głowy oraz reakcje alergiczne.
Zastosowanie
Żywność: sery dojrzewające, produkty seropodobne, fermentowane napoje winiarskie.
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Azotan potasu E252
Benzoesan potasu E212
Benzoesan wapnia E213
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas octowy E260
Mleczan wapnia E327
Ortofenylofenolan sodu E232
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385