« Powrót do wyników wyszukiwania

Lizozym (E1105)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz stymulujące układ odpornościowy. Wydaje się więc być środkiem bezpiecznym dla zdrowia. Może jednak wywoływać bóle głowy oraz reakcje alergiczne.
Zastosowanie
Żywność: sery dojrzewające, produkty seropodobne, fermentowane napoje winiarskie.
Podobne z tej grupy
Benzoesan potasu E212
Benzoesan wapnia E123
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Cytryniany sodu E331
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Kwas fumarowy E297
Kwas mlekowy E270
Mleczan sodu E325
Mleczan wapnia E327
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219