« Powrót do wyników wyszukiwania

Lizozym (E1105)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz stymulujące układ odpornościowy. Wydaje się więc być środkiem bezpiecznym dla zdrowia. Może jednak wywoływać bóle głowy oraz reakcje alergiczne.
Zastosowanie
Żywność: sery dojrzewające, produkty seropodobne, fermentowane napoje winiarskie.
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Azotyn potasu E249
Dwutlenek węgla E290
Galusan dodecylu E312
Kwas benzoesowy E210
Mleczan sodu E325
Ortofenylofenol E231
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385
Tert-butylohydrochinon (TBHQ) E319
Tetraboran sodu E285