« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Buforująca, Konserwująca, Zakwaszająca, Antyoksydacyjna |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to form D(-) oraz DL-kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+)-mlekowego). U osób wrażliwych może spowodować zakłócenia pracy serca i przewodu pokarmowego. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, proszek do pieczenia, mleko skondensowane Inne:doustne leki menstruacyjne, karma dla zwierząt, środki do czyszczenia zębów. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem mlekowym na węglan lub wodorotlenek wapnia. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety, syropy na kaszel (środek pomocniczy). Medycyna: stosowany w stanach po złamaniu kości, chorobach alregicznych, tężyczce, leczniczo i profilaktycznie w osteoporozie. |
Metabolizm |
Jest naturalym produktem pośrednim metabolizmu węglowodanów u człowieka. Nie ma dostatecznych danych na temat tego, jaka jest maksymalna dawka, którą może spożyć człowiek. . |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Naturalnie występuje w kwaśnym mleku oraz innych fermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach i owocach. Sam związek nie ma jednak nic wspólnego z laktozą i nie musi być unikany przez osoby nietolerujące tego cukru. |