« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Stabilizująca, Emulgująca, Antyoksydacyjna |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Powinny unikać jej osoby uczulone na soję. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, chleb, makarony, oleje i margaryny, herbatniki, sucharki |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z żółtek jaj kurzych, z rzepaku lub nasion soi. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety |
Metabolizm |
Lecytyny są naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, dlatego są metabolizowane i wykorzystywane przez komórki, bez szkody dla organizmu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Lecytyny są naturalnym składnikiem żywności. Są również niezbędne dla funkcjonowania układu nerwowego. |