« Powrót do wyników wyszukiwania
| Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
| Konserwant |
Stabilizująca, Emulgująca, Antyoksydacyjna |
Bezpieczny |
| Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
| Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Powinny unikać jej osoby uczulone na soję. |
| Zastosowanie |
| Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, chleb, makarony, oleje i margaryny, herbatniki, sucharki |
| Pochodzenie substancji |
| Związek naturalny. Otrzymywany z żółtek jaj kurzych, z rzepaku lub nasion soi. |
| Poza żywnością stosowany również |
| Farmacja: suplementy diety |
| Metabolizm |
| Lecytyny są naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, dlatego są metabolizowane i wykorzystywane przez komórki, bez szkody dla organizmu. |
| Dopuszczalna dzienna dawka |
| Nie wymaga limitowania |
| Ciekawostki |
| Lecytyny są naturalnym składnikiem żywności. Są również niezbędne dla funkcjonowania układu nerwowego. |