« Powrót do wyników wyszukiwania

Azotan potasu (E252)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać mdłości, wymioty, zawroty, migrenę. Szkodliwie działa na tarczycę. Niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy.
Zastosowanie
Żywność: gotowane mięso, boczek, szynka, sery twarde, półtwarde i półmiękkie, analogi serów bazujące na produktach mlecznych, marynowane śledzie i szproty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję podwójnej wymiany pomiędzy azotanem sodu i chlorkiem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawóz azotowy. Przemysł chamiczny: produkcja materiałów wybuchowych (czarnego prochu), produkcja azotynu potasu, reakcje nitrowania.
Metabolizm
Azotany są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym i w większości wydalane w postaci niezmienionej z moczem. Jednak w określonych warunkach, z udziałem mikroflory jelit, może dojść do redukcji azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach jako minerał nitrokalit (saletra indyjska, saletra potasowa).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je14.htm http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/pimg016.htm#SectionTitle:6.4 Metabolism
Podobne z tej grupy
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Galusan oktylu E311
Kwas fumarowy E297
Mleczan potasu E326
Natamycyna E235
Octan wapnia E263
Octany sodu E262
Sorbinian potasu E202
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219