« Powrót do wyników wyszukiwania
Octany sodu (E262)
Inne nazwy: Octan sodu, dioctan sodu, wodorodioctan sodu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Regulująca kwasowość, Konserwująca, Stabilizacyjna, Sekwestrant |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Powinny unikać go osoby cierpiące na bardzo rzadką przypadłość - nietolerancję octu. Może wywołać podrażnienia oczu i skóry. Jest umiarkowanie toksyczny przy połknięciu. |
Zastosowanie |
Żywność: owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych, słodycze,dżemy, galaretki, przekąski, płatki, kasze, zupy w proszku, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego. Kosmetyki, np. szminki, cienie. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu octowego i wodorotlenku sodu. |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: syropy witaminowe dla dzieci. Fizjoterapia: ogrzewacz termiczny, kompresy. |
Metabolizm |
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane (np. synteza glikogenu, cholesterolu, metabolizm węglowodanów i kwasów tłuszczowych). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Octan sodu należy do nielicznej grupy środków konserwujących występujących naturalnie w pożywieniu. Jako sekwestrant posiada zdolność absorbowania jonów, dzięki czemu zapobiega zmianom smaku, zapachu i barwy żywności. Poza tym octan sodu jest wykorzystywany w ogrzewaczach do rąk i stóp: związek ten znajduje się w odpowiednim pojemniku; w momencie gdy zostanie pobudzony bodźcem mechanicznym, krystalizuje, wydzielając ciepło. |