« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, słodycze, płatki zbożowe, żywność dla niemowląt i dzieci do specjalnych celów medycznych, jadalne kasztany w zalewie. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez fermentację węglowodanów przez bakterie Xsanthomonas campestris. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety (np. syropy wzmacniające). Karma dla zwierząt, papierosy. |
Metabolizm |
Nie ulega strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Wydalana z kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |