« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma ksantanowa (E415)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, słodycze, płatki zbożowe, żywność dla niemowląt i dzieci do specjalnych celów medycznych, jadalne kasztany w zalewie.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez fermentację węglowodanów przez bakterie Xsanthomonas campestris.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (np. syropy wzmacniające). Karma dla zwierząt, papierosy.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Wydalana z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je13.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_ksantanowa
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Alginian potasu E402
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Guma karaya E416
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Mączka chleba świętojańskiego E410
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Pektyny E440
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b