« Powrót do wyników wyszukiwania

Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (E479b)

Inne nazwy: TOSOM

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako składnik żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może spowodować miejscowe reakcje alergiczne (wypryski) lub zniszczenie włosów.
Zastosowanie
Żywność: emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym przeznaczone do smarowania oraz smażenia, margaryny.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez termiczną oksydację oraz traktowanie parą wodną oleju sojowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada
Metabolizm
Wchłaniany wolniej niż nieprzetworzony olej sojowy. Spowolnieniu ulega również pasaż treści pokarmowej po spożyciu tego dodatku w odpowiednio dużej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v001je01.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je39.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Guma guar E412
Hydroksypropyloskrobia E1440
Kwas alginowy E400
Metyloceluloza E461
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Trifosforany E451
Tristearynian sorbitolu E492
Winian stearylu E483