« Powrót do wyników wyszukiwania

Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (E479b)

Inne nazwy: TOSOM

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako składnik żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może spowodować miejscowe reakcje alergiczne (wypryski) lub zniszczenie włosów.
Zastosowanie
Żywność: emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym przeznaczone do smarowania oraz smażenia, margaryny.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez termiczną oksydację oraz traktowanie parą wodną oleju sojowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada
Metabolizm
Wchłaniany wolniej niż nieprzetworzony olej sojowy. Spowolnieniu ulega również pasaż treści pokarmowej po spożyciu tego dodatku w odpowiednio dużej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v001je01.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je39.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian amonu E403
Fosforan diskrobiowy E1412
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Guma karaya E416
Guma konjac E425
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433