« Powrót do wyników wyszukiwania
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (E479b)
Inne nazwy: TOSOM
| Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
| Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca |
Bezpieczny |
| Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
| Jako składnik żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może spowodować miejscowe reakcje alergiczne (wypryski) lub zniszczenie włosów. |
| Zastosowanie |
| Żywność: emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym przeznaczone do smarowania oraz smażenia, margaryny. |
| Pochodzenie substancji |
| Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez termiczną oksydację oraz traktowanie parą wodną oleju sojowego. |
| Kraje w których substancja jest zakazana |
| Australia, Japonia, Kanada |
| Metabolizm |
| Wchłaniany wolniej niż nieprzetworzony olej sojowy. Spowolnieniu ulega również pasaż treści pokarmowej po spożyciu tego dodatku w odpowiednio dużej ilości. |
| Dopuszczalna dzienna dawka |
| Nie ustalono |