« Powrót do wyników wyszukiwania
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (E479b)
Inne nazwy: TOSOM
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako składnik żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może spowodować miejscowe reakcje alergiczne (wypryski) lub zniszczenie włosów. |
Zastosowanie |
Żywność: emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym przeznaczone do smarowania oraz smażenia, margaryny. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez termiczną oksydację oraz traktowanie parą wodną oleju sojowego. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Kanada |
Metabolizm |
Wchłaniany wolniej niż nieprzetworzony olej sojowy. Spowolnieniu ulega również pasaż treści pokarmowej po spożyciu tego dodatku w odpowiednio dużej ilości. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |