« Powrót do wyników wyszukiwania

Glicerol (E422)

Inne nazwy: Gliceryna

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Emulgująca, Rozpuszczalnik, Utrzymująca wilgotność, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Generalnie bezpieczny, chociaż może obniżać koncentrację i negatywnie wpływać na jasność umysłu. Długotrwale spożywany w nadmiarze może doprowadzić do zaburzeń płodności i pracy serca. Wpływa także na wahania poziomu cukru we krwi - z tego względu powinni go unikać diabetycy.
Zastosowanie
Żywność:wyroby cukiernicze (zwłaszcza czekoladowe i kakaowe), pianki, gumy do żucia, suszone owoce.

Kosmetyki: pasty do zębów i płyny do higieny jamy ustnej, mydła, kremy do rąk i twarzy, perfumy, pomadki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez hydrolizę tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, które w reakcji z roztworami zasad ulegają rozkładowi do gliceryny i mydeł.
Poza żywnością stosowany również
Składnik płynów do napełniania e-papierosów, materiałłów wybuchowych, płynów hamulcowych i chłodniczych. Garbarstwo: wysuszanie skór.
Metabolizm
W organizmie jest metabolizowany do glikogenu lub stanowi źródło energii.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Występuje naturalnie w tłuszczach i innych substancjach, które zawierają choć niewielkie ilości lipidów, np. w owocach i warzywach. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji biodiesla.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v10je06.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gliceryna
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Agar E406
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Hydroksypropyloskrobia E1440
Kwas alginowy E400
Monolaurynian sorbitolu E493
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Stearyoilomleczan wapnia E482