« Powrót do wyników wyszukiwania
Glicerol (E422)
Inne nazwy: Gliceryna
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Wiążąca, Emulgująca, Rozpuszczalnik, Utrzymująca wilgotność, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Generalnie bezpieczny, chociaż może obniżać koncentrację i negatywnie wpływać na jasność umysłu. Długotrwale spożywany w nadmiarze może doprowadzić do zaburzeń płodności i pracy serca. Wpływa także na wahania poziomu cukru we krwi - z tego względu powinni go unikać diabetycy. |
Zastosowanie |
Żywność:wyroby cukiernicze (zwłaszcza czekoladowe i kakaowe), pianki, gumy do żucia, suszone owoce.
Kosmetyki: pasty do zębów i płyny do higieny jamy ustnej, mydła, kremy do rąk i twarzy, perfumy, pomadki. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez hydrolizę tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, które w reakcji z roztworami zasad ulegają rozkładowi do gliceryny i mydeł. |
Poza żywnością stosowany również |
Składnik płynów do napełniania e-papierosów, materiałłów wybuchowych, płynów hamulcowych i chłodniczych. Garbarstwo: wysuszanie skór. |
Metabolizm |
W organizmie jest metabolizowany do glikogenu lub stanowi źródło energii. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |
Ciekawostki |
Występuje naturalnie w tłuszczach i innych substancjach, które zawierają choć niewielkie ilości lipidów, np. w owocach i warzywach. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji biodiesla. |