« Powrót do wyników wyszukiwania

Monolaurynian sorbitolu (E493)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, marmolada galaretkowa, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem laurynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Metabolizm
Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu laurynowego. Oba związki są metabolizowane w fizjologcznych szlakach bez skutków ubocznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://www.food-info.net/pl/e/e493.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/6-firming-raffermissant-eng.php
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian amonu E403
Alginian sodu E401
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Glicerol E422
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Pektyny E440
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476