« Powrót do wyników wyszukiwania
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu (E470b)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Przeciwzbrylająca, Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: ciasta w proszku, mrożone frytki, słodziki stołowe w tabletkach.
Kosmetyki: zasypki dla dzieci. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasów tłuszczowych z wodorotlenkiem magnezu. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: produkcja tabletek (środek poślizgowy) |
Metabolizm |
Kwasy tłuszczowe i ich sole są naturalnymi produktami metabolizmu tłuszczów. Są przetwarzane na tych samych szlakach metabolicznych co kwasy tłuszczowe dostarczone naturalnie z dietą. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Źródła |
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. |