« Powrót do wyników wyszukiwania
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (E436)
Inne nazwy: Polisorbat 65
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Emulgująca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Powinny go unikać osoby, które wykazują nietolerancję na glikol propylenowy. Ze względu na to, iż substancja ta może zawierać resztki szkodliwych związków chemicznych, należy jej unikać. |
Zastosowanie |
Żywność: lody, mrożone desery kremowe, napoje bezalkoholowe, emulsje tłuszczowe do celów piekarskich, wyroby cukiernicze, lukier i nadzienia do ciast, substytuty mleka i śmietany, aromaty, gotowe sosy i zupy. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany z tlenku etylenu, sorbitolu i kwasu oleinowego. |
Metabolizm |
Wolne kwasy tłuszczowe ulegają wchłonięciu, a następnie utlenieniu z wytworzeniem energii. Natomiast polioksyetylenosorbitol wchłaniany jest w niewielkim stopniu, przez co może być przyczyną biegunek. W większości jest wydalany z kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
25 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta obejmuje sumę wszystkich polisorbatów: E431 - E436) |
Ciekawostki |
Związek ten należy do detergentów niejonowych. |