« Powrót do wyników wyszukiwania

Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (E436)

Inne nazwy: Polisorbat 65

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Powinny go unikać osoby, które wykazują nietolerancję na glikol propylenowy. Ze względu na to, iż substancja ta może zawierać resztki szkodliwych związków chemicznych, należy jej unikać.
Zastosowanie
Żywność: lody, mrożone desery kremowe, napoje bezalkoholowe, emulsje tłuszczowe do celów piekarskich, wyroby cukiernicze, lukier i nadzienia do ciast, substytuty mleka i śmietany, aromaty, gotowe sosy i zupy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z tlenku etylenu, sorbitolu i kwasu oleinowego.
Metabolizm
Wolne kwasy tłuszczowe ulegają wchłonięciu, a następnie utlenieniu z wytworzeniem energii. Natomiast polioksyetylenosorbitol wchłaniany jest w niewielkim stopniu, przez co może być przyczyną biegunek. W większości jest wydalany z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta obejmuje sumę wszystkich polisorbatów: E431 - E436)
Ciekawostki
Związek ten należy do detergentów niejonowych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je47.htm
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:32:32003L0095:PL:PDF
Podobne z tej grupy
Alginian sodu E401
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Pektyny E440
Trifosforany E451