« Powrót do wyników wyszukiwania

Stearyoilomleczan sodu (E481)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, herbatniki, polewy, lukier, nadzienia do ciast, ryż błyskawiczny, śniadaniowe przetwory zbożowe, zemulgowane likiery, emulsje tłuszczowe, zabielacze, przekąski ziemniaczane i zbożowe, konserwy mięsne, napoje w proszkach.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację kwasu stearynowego kwasem mlekowym oraz częściową neutralizację węglanem sodu lub sodą kaustyczną (skoncentrowanym wodorotlenkiem sodu).
Metabolizm
Prawie w całości trawiony do kwasu mlekoweo i kwasu stearynowego. Kwas mlekowy jest wchłaniany szybko, metabolizowany i wydalany w postaci dwutlenku węgla oraz w mniejszej ilości z moczem. Kwas stearynowy ulega przemianom typowym dla tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
22 mg/kg m.c. dziennie w odniesieniu do sumy E481 i E482 lub każdego z tych składników oddzielnie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3144.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_stearoyl_lactylate
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Agar E406
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Fosforan diskrobiowy E1412
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Octan izomaślanu sacharozy E444
Polifosforany E452
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436