« Powrót do wyników wyszukiwania

Octan izomaślanu sacharozy (E444)

Inne nazwy: SAIB

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach powodował uszkodzenia wątroby (zaobserwowano to tylko u psów).
Zastosowanie
Żywność: napoje bezalkoholowe aromatyzowane, cytrynowe napoje gazowane, napoje alkoholowe aromatyzowane o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj.

Kosmetyki: perfumy, kolorowe kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sacharozy bezwodnikami kwasu octowego oraz izomasłowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Metabolizm
Częściowo ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym. Produkty metabolizmu mogą być wydalane z kałem, moczem lub przez płuca wraz z dwutlenkiem węgla. Potrzeba dalszych badań nad przebiegiem przemian w organizmie człowieka.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je28.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sucrose_acetate_isobutyrate
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Australia: http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma karaya E416
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Hydroksypropyloskrobia E1440
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Stearyoilomleczan wapnia E482