« Powrót do wyników wyszukiwania

Octan izomaślanu sacharozy (E444)

Inne nazwy: SAIB

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach powodował uszkodzenia wątroby (zaobserwowano to tylko u psów).
Zastosowanie
Żywność: napoje bezalkoholowe aromatyzowane, cytrynowe napoje gazowane, napoje alkoholowe aromatyzowane o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj.

Kosmetyki: perfumy, kolorowe kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sacharozy bezwodnikami kwasu octowego oraz izomasłowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Metabolizm
Częściowo ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym. Produkty metabolizmu mogą być wydalane z kałem, moczem lub przez płuca wraz z dwutlenkiem węgla. Potrzeba dalszych badań nad przebiegiem przemian w organizmie człowieka.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je28.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sucrose_acetate_isobutyrate
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Australia: http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian glikolu propylenowego E405
Guma arabska E414
Guma karaya E416
Guma ksantanowa E415
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan sodu E481
Stearyoilomleczan wapnia E482