« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowana skrobia (E1420)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia syntetyczna. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: marynaty, desery, serki, wyroby cukiernicze.
Podobne z tej grupy
Etylometyloceluloza E465
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Karagen E407
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monooleinian sorbitolu E494
Monostearynian sorbitolu E491
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Tristearynian sorbitolu E492
Winian stearylu E483