« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowana skrobia (E1420)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia syntetyczna. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: marynaty, desery, serki, wyroby cukiernicze.
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian amonu E403
Alginian glikolu propylenowego E405
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Sacharoglicerydy E474
Tristearynian sorbitolu E492