« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowana skrobia (E1420)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia syntetyczna. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: marynaty, desery, serki, wyroby cukiernicze.
Podobne z tej grupy
Agar E406
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Fosforan monoskrobiowy E1410
Hydroksypropyloskrobia E1440
Karagen E407
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Stearyoilomleczan sodu E481
Winian stearylu E483