« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowana skrobia (E1420)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia syntetyczna. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: marynaty, desery, serki, wyroby cukiernicze.
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Etylometyloceluloza E465
Glicerol E422
Guma arabska E414
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Kwas alginowy E400
Monostearynian sorbitolu E491
Octan izomaślanu sacharozy E444
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b