« Powrót do wyników wyszukiwania
Mączka chleba świętojańskiego (E410)
Inne nazwy: Guma karobowa
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. Ogólnie jednak jest nieszkodliwa, a badania wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu we krwi. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lukier, lody, mleko modyfikowane dla niemowląt, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, owoce i warzywa suszone, jadalne kasztany w zalewie, dżemy, galaretki, marmolady, słodzony przecier z kasztanów. |
Pochodzenie substancji |
Substancja naturalna. Otrzymywana z bielma nasion drzewa karobowego, Ceratonia siliqua L. (karob, ceratonia, szrańczyn strąkowy). Strąki tego drzewa nazywane są chlebem świętojańskim, stąd nazwa dodatku. Roślina uprawiana jest w regionie śródziemnomorskim. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: środki odchudzające, syropy. Karma dla zwierząt, kleje i detergenty. |
Metabolizm |
Głównym komponentem mączki chleba świętojańskiego jest naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi w związku z działaniem bakterii jelitowych. Nie dostarcza kalorii. Wydalany z kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Nasiona drzewa karobowego, po ich wypaleniu oraz zmieleniu, są stosowane jako namiastka kawy. |