« Powrót do wyników wyszukiwania
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym (E472c)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób reagujących na glutamianian sodu mogą wystąpić niepożądane objawy alergiczne. |
Zastosowanie |
Żywność: herbatniki, sucharki, żywność dla niemowląt i dzieci, mleko modyfikowane dla niemowląt. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem cytrynowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Usa |
Metabolizm |
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |