« Powrót do wyników wyszukiwania

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym (E472c)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób reagujących na glutamianian sodu mogą wystąpić niepożądane objawy alergiczne.
Zastosowanie
Żywność: herbatniki, sucharki, żywność dla niemowląt i dzieci, mleko modyfikowane dla niemowląt.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem cytrynowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj22.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je43.htm http://www.food-info.net/pl/e/e472.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Alginian amonu E403
Alginian glikolu propylenowego E405
Etylometyloceluloza E465
Fosfatydy amonu E442
Guma guar E412
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mączka chleba świętojańskiego E410
Polifosforany E452
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan wapnia E482