« Powrót do wyników wyszukiwania

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, lody, bita śmietana, masło orzechowe, herbatniki, sucharki, żywność dla niemowląt i dzieci.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem mlekowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je41.htm http://www.food-info.net/pl/e/e472.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Alginian potasu E402
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropyloskrobia E1440
Metyloceluloza E461
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Stearyoilomleczan sodu E481