« Powrót do wyników wyszukiwania
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze, oleje, czekolady w proszku do picia na gorąco, budynie, ciasta, lody, margaryny, dżemy, marmolady, galaretki, śmietanka pasteryzowana, ryż błyskawiczny, makarony, żywność dla niemowląt, chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, również zwierzęcego. |
Metabolizm |
Mono- i diglicerydy powstają w organizmie, ponieważ są produktami pośrednimi w procesie trawienia tłuszczów. 1,2-diglicerydy i 2-monoglicerydy są wchłaniane w jelitach, ponownie przekształcane do triglicerydów i w postaci chylomikronów transportowane razem z krwią do wątroby, narządów, tkanki tłuszczowej. W mieszaninie mono- i diglicerydów stosowanych jako dodatki do żywności mogą występować różne kombinacje tych związków, które niekoniecznie będą wchłaniane i metabolizowane na tej samej drodze, co związki naturalnie występujące w żywności. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Tłuszcze występują w pożywieniu głównie w postaci triglicerydów. Wiele z nich zawiera również mono- i diglicerydy w ilości ok. 1%. Mogą one powstawać także w trakcie obróbki żywności. Zatem, niezależnie od stosowania tych związków jako dodatków do żywności, będą one występowały w spożywanych przez nas pokarmach. |